walnoot - NW


Deze boom wordt ook wel de okkernoot genoemd.

Karakter
De notenboom heeft een vreemd, onbuigzaam karakter vol tegenstellingen. Notenbomen zijn volhouders, ze zijn vaak wat egoïstisch, agressief en ontoegeeflijk, maar tegelijkertijd kunnen ze edel en zacht zijn. Hun reacties zijn onverwacht en spontaan.
Als hij iets wil, krijgt hij het ook, al moet hij doorgaan tot het bittere einde, compromissen zijn onbespreekbaar. Notenbomen zijn geniale strategen.
Door deze karaktereigenschappen is hij niet altijd geliefd, maar vaak wordt hij bewonderd en geniet een groot gezag. De notenboom heeft een natuurlijk overwicht op anderen en moet oppassen niet zijn mening op te dringen. Zijn populariteit dankt hij aan zijn vakmanschap.

Het is een oude, slome boom, maar ook al lijkt de notenboom soms wat afwezig, hij neemt alles in zich op. Hij heeft ontzettend veel meegemaakt en zijn ijzersterke geheugen zorgt ervoor dat kleine dingen uit het verleden ineens weer boven kunnen komen.
Hij is traditioneel en houdt niet van veranderingen. Het is een echte individualist, een einzelgänger. Iedereen, zelfs insecten, laten hem links liggen, alsof ze bang zijn straf te krijgen van deze strenge, norse boom.
Eigenlijk is deze boom een niet onaardige knorrige oude zeur, maar laat hem vooral niet merken dat je dat denkt, want voordat je het weet valt er geen woord meer met hem te wisselen, terwijl hij best een praatje met je wil maken. Hij heeft ook zoveel meegemaakt en al zoveel geklets aan moeten horen. Liever vertelt hij zelf eindeloze verhalen over lang vervlogen tijden, waarden en tradities. In discussie gaan heeft geen zin, hij luistert toch niet.

Ondanks deze koppige eigenwijsheid kan de notenboom wel veel steun bieden. Ga maar eens aan de voet van zijn stronk zitten en laat alle verhalen maar over je heen komen. Je zult zien dat zijn monotone gebrom over allerlei weinig relevante zaken een heel geruststellende invloed uitoefent op je gemoedstoestand. Je hoeft namelijk niet te luisteren naar wat hij zegt, maar naar de manier waarop hij het zegt. Hij staat min of meer garant voor absolute rust; hij is de ruwe bolster met de blanke pit, die je binnen zijn vermogen door dik en dun zal bijstaan.

Eigenschappen
edel, breed geïnteresseerd, geniaal strateeg, egoïstisch, agressief en toegeeflijk, doorzetter, werklustig, vlijtig en ambitieus, jaloers en gepassioneerd in de liefde.

Mythes
Zowel de Grieken als de Romeinen wijdden de notelaar aan Jupiter, die de boom zijn naam heeft gegeven: eikel van Jupiter → glans Jovis → Juglans, het symbool van de vruchtbaarheid, omdat de walnoot op een testikel lijkt.
De walnoot is ook een symbool van intelligentie omdat hij op hersenen lijkt. Veel walnoten eten zou de intelligentie bevorderen. Bovendien gelden noten als symbool van gezondheid en welzijn.

Het eerste kind kreeg de linde als geboorteboom, de volgende kinderen kregen de walnoot. De notelaar werd gezien als de bemiddelaar tussen goden en mensen. Onze voorouders gingen onder deze boom zitten als ze een moeilijke of belangrijke beslissing moesten nemen. De boom bracht klaarheid en sterkte de wil. Walnotenbomen werkten volgens de Kelten rustgevend en slaapverwekkend. Sommigen zeiden zelfs dat hij levenskrachten roofde.

De notenboom werd in de noordelijke mythologie aan de goden Fro en Donar toegewijd. Het gebruik om met Sint Nicolaas noten te schenken schijnt een overblijfsel te zijn van een offerfeest ter ere van Donar.

Genezing
Sap van een walnootblad weerhoudt insecten ervan te steken, werkt tegen verbranding door de zon en reuma, het verlicht bij een volle maag en versterkt het hart.
Walnoten zouden goed zijn tegen braken, pijn bij de ontlasting, pijn bij urineren, oorontsteking, kolieken, lintworm, koudvuur (afstervend weefsel), puisten en kneuzingen.

In de moderne kruidengeneeskunde worden de onderdelen vooral gebruikt vanwege de bloedzuiverende, antisceptische, samentrekkende, wondhelende, zweetremmende, wormverdrijvende en bloedsuikerverlagende werking.

Gebruik
Notenhout wordt gebruikt in de meubelindustrie. De kleur en de gegolfde aderen van het notenhout maken het zeer gewild. Balken van walnotenhout zijn erg buigzaam en maken een langdurig krakend geluid voordat ze breken. Door de enorme duurzaamheid en balans die het uitstraalt, is het niet alleen erg geliefd bij meubelmakers; er worden ook handgrepen voor wapens en kolven voor geweren van gemaakt.

Verse noten worden geperst en geven dan een geurende olie. Het groene omhulsel, de bolster, geeft een donker sap waarvan houtverf wordt gemaakt.


1 opmerking:

Mariëlle Lapidaire zei

Recept walnotenbrood opening

250 gr gemalen walnoten
125 gr gefermenteerde yoghurt
50 gr honing
2 eieren
1tl zuiveringszout/bakpoeder

Eieren, yoghurt en honing mixen. Walnotenmeel en zuiveringszout (bakpoeder) toevoegen en in een met aluminiumfolie beklede bakblik 45 min op 175 graden gaar bakken.
Het wordt een donker brood.