esdoorn - O - lente



Karakter
De esdoorn is vaak ‘anders’: hij weet de schijnwerpers constant op zich te richten door zijn fantasie en originaliteit. Zijn hang naar totale onafhankelijkheid brengt hem vaak in botsing met de samenleving. Hij leert spelenderwijs en heeft een uitstekend geheugen. De esdoorn is verliefd op het leven en op zichzelf, hij imponeert graag en moet oppassen zijn mening niet op te dringen. Hij wil graag haantje de voorste zijn. Hij voelt zich zowel solitair als in een groep op zijn gemak. Aan levensenergie heeft de esdoorn geen gebrek, als je hem zijn gang laat gaan zal hij in relatief korte tijd niet alleen enorm zijn gegroeid maar vooral ook voor nakomelingen hebben gezorgd. De esdoorn is op een niet onprettige manier expansief. Over zijn expansiedrift valt echter heel goed te praten en hij geeft graag goede raad aan iedereen die introverter is dan hij.

Vanwege zijn snelle groei en ongeduld heeft de esdoorn wel eens moeite zijn eigen identiteit vast te stellen en hij ligt daarom regelmatig met zichzelf overhoop. Hij is dan in de war en dat uit zich in eerste instantie in een ijdele, welhaast arrogante respons op de vragen die hem gesteld worden. Deze onsympathieke reactie wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat hij door de complexiteit van zijn leven en zijn directe omgeving op sommige momenten enigszins onzeker kan zijn. Dit laat hij uiterlijk zelfs zien doordat zijn stam zich vaak al vanaf de wortels in tweeën splitst en hij als een soort Siamese tweeling verder groeit. Dit doet hem echter geen kwaad en onder het motto ‘twee weten meer dan een’ groeit hij vrolijk verder.

Ondanks zijn behoefte om zich zo snel mogelijk te vermenigvuldigen en zo hard mogelijk te groeien, is de esdoorn tegelijkertijd uiterst bescheiden en heeft hij over het algemeen een goede gezondheid. Het is een gewone, open en eerlijke boom die niet alleen goede raad geeft, maar die ook graag zelf ontvangt. De esdoorn is ondanks zijn dominantie een goede luisteraar, die anderen graag helpt en is dan ook een goede vriend voor vrijwel elke situatie op elk moment. Een esdoorn kan ook heel schuchter en terughoudend zijn en is vaak goedgelovig. Ook heeft hij een enorme bewondering voor mensen die consequent zijn.
Af en toe is zijn houding zo schuchter, zo terughoudend, dat contact bijna onmogelijk is. Een goede manier om toch een vlotte communicatie te realiseren is door hem te vleien met complimentjes en zijn intelligentie en scherpe inzicht in complexe zaken te prijzen. Enerzijds schuchter en terughoudend, bezit de eisdoorn anderzijds een enorme eerzucht, trots en zelfrespect met een niet te stuiten verlangen naar nieuwe mensen of ervaringen.

Eigenschappen
Eigenzinnig, gevoelig voor vleierij, een persoonlijkheid, wilskrachtig, rusteloos, intelligent, onafhankelijk en betrokken.

Mythes
Van de esdoorn wordt gezegd dat het een geluksboom is.
De druïden wisten dat de es uitstekend was voor mensen die plots opgeschrikt werden door onvoorziene omstandigheden. Als ze langere tijd verward waren, hielp een dagelijkse rustpauze onder de es om alles op een rijtje te krijgen.

De terugkeer van de kraaien en spreeuwen, de zuidenwind en de kleur van de maan waren de tekens die aangaven dat de esdoorn weer sap in zijn boombladeren kreeg. De eerste ahornsiroop was dan ook een symbool. Het was de natuur die een cadeautje schonk om de lente te verwelkomen.

Gebruik
De esdoorn staat ook wel bekend als de suikerboom, dit omdat er ahornsiroop uit te verkrijgen is. Kinderen in Canada en Amerika eten ’s ochtends vaak pannenkoekjes met ahornsiroop.

Het hout wordt gezien als zeer hard, vast en taai zodat het zich gemakkelijk laat bewerken. Het witte esdoornhout wordt gebruikt voor timmerhout, draaiwerk, maar ook als brandhout. Tegenwoordig worden nog steeds veel snaarinstrumenten van het hout gemaakt evenals speelgoed. De bijnaam pauwenstaarthout dankt het aan zijn mooie tekening, en is daardoor geliefd bij meubelmakers.
Omdat het schoon, duurzaam, bleek, glanzend, roomkleurig en goed te schrobben is, wordt er keukengereedschap van gemaakt, zoals deegrollen, keukentafels, broodplanken en houten borden. Verder wordt het gebruikt voor stampers, rollen, tand- en raderwerk, vaten, melkerijgereedschap.

Genezing
Het sap van uitgeperste bladeren helpt tegen insectenbeten en ahornsiroop werkt verlichtend bij vastzittende hoest, is energieverhogend en werkt tegen vermoeidheid, verhitting en opvliegers.
Esdoornbladeren die zijn geplukt op Sint Jan kunnen worden gebruikt om hoofdwonden te helen en als hoofdpijnstillend middel.
Verder wordt de esdoorn gebruikt tegen alle soorten vergiftigingen, steken in de zij en een pijnlijke lever.

Geen opmerkingen: