linde - Z - zomerKarakter
De linde is een lieve boom met haar lichtgroene bladeren in de vorm van een hart en haar lekker ruikende bloemetjes. Ze is kwetsbaar en gevoelig en dat maakt haar vertederend. Door zichzelf en anderen te ontzien, compenseert ze haar sterke emoties. Haar medemensen begrijpen dit vaak niet goed en daarom wordt ze als aansteller bestempeld.
De linde is een sierlijke en ijdele boom, ze kan niet goed tegen haar verlies. Ze droomt van een onbereikbaar leven in welvaart en vrede. Omdat dit in het leven niet altijd te bereiken is, is de linde vaak ontevreden en klaagt zij. Zich in haar lot schikken is voor haar geen optie, ze blijft proberen de onhaalbare droom te verwezenlijken.

In de liefde vindt ze ook zelden het verlangde geluk, ze twijfelt constant en is een zeer jaloerse partner. Als zij merkt dat de aandacht zich richt op haar soortgenoten, of nog erger, bomen van een andere familie, zal ze er niet voor terugdeinzen je de grootst mogelijke onzin op de mouw te spelden. Het is dan ook geen katje dat je zonder handschoenen aan moet pakken.
Voor vrienden maakt zij het leven echter aangenaam en gemakkelijk: de linde zorgt voor iedereen van wie zij houdt. Ze kan een goede vriend zijn met een wat wispelturig en moeilijk karakter, een vriendelijke zeurkous die het in eerste instantie altijd beter lijkt te weten en alles doet om je van haar gelijk te overtuigen.
Het is gemakkelijk om contact te krijgen met de linde, maar het duurt vaak even voordat je in de gaten hebt dat ze tijdens gesprekken de neiging heeft naar de bekende weg te vragen en dat eigenlijk helemaal niet van plan lijkt om tot de kern van de zaak te komen. Deze houding kan de nodige verwarring en zelfs een hardnekkig verschil van mening veroorzaken. Desondanks is ze niet vervelend of onaangenaam, je moet alleen haar nukken leren kennen en haar ongezouten van repliek dienen. Zij zal dan blijk geven van haar buitengewone intelligentie en je helpen inzicht te verkrijgen in de ingewikkeldere zaken van het leven. Je zult dan ook ontdekken dat zij uitermate eenkennig is. Als ze in haar visie een lotgenoot heeft gevonden, geeft zij zich vol overgave over.

Ze beschikt over een levendige fantasie en brengt mensen met wie zij werkt vaak op nieuwe ideeën.

Hoe ouder de linde, hoe meer zij geniet van de warmte van verwanten en vrienden. Rustig en gelaten neemt zij de dingen zoals ze komen. Moeheid, strijd en ruzie passen niet bij haar karaktertrekken zachtheid en toegeeflijkheid.

Eigenschappen
Intelligent, getalenteerd, religieus, gelukkig in de liefde, twijfelaar en jaloers, liefdevol, vredelievend, vruchtbaar, zacht, warm, zorgzaam, gevoelig, dromer, klagerig

Mythen
Door Germanen en Kelten werd deze boom als heilig beschouwd. Als ze ergens een nederzetting wilden stichten, zochten ze eerst een plek voor de lindeboom, daarna werden de hutten pas gebouwd.
In Zweden is de linde nog steeds heilig, het is dan ook een schutsboom.

Gebruik
Lindes worden vaak geplant als geluksboom bij een nieuw huis of als gezelligheidsboom op plaatsen waar mensen elkaar opzoeken, zoals op dorpspleinen. In het jaar 1000 liet Karel de Grote op elk dorpsplein een linde plaatsen, waaronder gedanst, beraadslaagd en rechtgesproken werd.
Omdat een linde erg oud kan worden, soms wel meer dan duizend jaar, is het een goede herdenkingsboom. In veel tuinen kreeg ze dan ook een plek als blijvend symbool voor de eerstgeborenen.

In de oudheid werd van lindebast een soort tweezijdig beschrijfbaar papier gemaakt. Het hout word gezien als wit, licht en taai, maar te zacht om er echt veel mee te kunnen doen. Door deze eigenschappen van het hout was het echter wel goed geschikt voor het maken van bijvoorbeeld houtsnijwerkjes, schilderijlijsten, schoenleesten, speelgoed en beeldjes. In de middeleeuwen werd lindehout door de katholieke kerk heilig verklaard en vanaf dat moment werden talloze heiligenbeelden uit lindehout gesneden. Tegenwoordig wordt lindehout nog steeds gebruikt voor onder andere het vervaardigen van potloden en tal van artikelen die licht van gewicht moeten zijn. De houtskool die gemaakt wordt van lindehout werd gezien als goed tekenmateriaal en geschikt voor het vervaardigen van buskruit.

Jonge, zachte lindeblaadjes en lindebloesems kun je aan de sla toevoegen voor een lekker, gezond aroma, ze hebben namelijk een uitzonderlijk fijne smaak. Als de bladeren wat groot en taai worden, kun je ze klaarmaken zoals spinazie. In de herfst kun je lindebotten plukken en bij de sla doen. Lindebloesemhoning krijgt de eretitel ‘world’s best honey’, omdat het de meest aromatische honing is die je kunt kopen. Aan de zaden wordt olie onttrokken

Genezing
Lindebloesemthee is een goed drankje voor het slapengaan, want het ruikt lekker en het maakt rustig en slaperig. Als je verkouden of grieperig bent, kunnen rust en lindebloesemthee of lindebladeren je helpen snel weer beter te worden. Het reguleert je bloedsomloop en is bloedvatverwijdend, lost het slijm in de luchtwegen op, stimuleert de nieren en werkt tegen zweet en kramp.
Tegen hardnekkige hoest smeerde men vroeger voor het slapen gaan de borst vol met lindebloesemhoning met een wollen doek eroverheen.

Een vers gekneusd lindeblad bevordert de genezing van bloedende wonden.
Lindebladeren in azijn werden gebruikt tegen schurft en andere huidziekten, een aftreksel van de bladeren in water werd gebruikt tegen mondzweren bij kinderen.
Lindebast en lindebladeren werken menstruatiebevorderend en urine-uitdrijvend.
Gemalen houtskool van de linde was een geneesmiddel tegen maagzuur, longlijden, kramp en hartpijn.
Bloesemwater wordt nog steeds gebruikt als middel om zomersproeten en rimpels te doen verdwijnen.


Geen opmerkingen: