els - ZOKarakter
Sociaal als hij is, voelt de els zich prima in gezelschap van soortgenoten en andere bomen. Het is een verdraagzame, goedgemutste beschermer. Sociaal, bescheiden en bereidwillig als hij is, maakt hij zich graag nuttig. Hij levert goede kwaliteit en je kunt op hem bouwen.
Onschuld, enthousiasme, jeugd, onbezonnenheid, een nieuw begin, de lente; het zijn allemaal waarden en begrippen die van toepassing zijn op de els.

De els is een boom die snel volwassen is. De onschuldige en tomeloze energie die de els ons schenkt is uiterst stimulerend. Je krijgt hem niet zo snel uit zijn lood en ritme en hij herstelt zich snel bij tegenslagen. Hij maakt ons opgewekt en vrolijk en dwingt ons ons leven intens te leven en open te staan voor de schoonheid en pracht om ons heen.

De els staat symbool voor bevalligheid, gratie, sierlijkheid, liefde en optimisme. Als je zwaarmoedig bent, depressief, teveel in het verleden leeft of besprongen wordt door melancholie, ga dan op zoek naar een els. Zijn energie zal de geblokkeerde energiecentra weten te ontsluiten en je bloed zal als lava door je aderen stromen. Je zult weer openstaan voor nieuwe inzichten en ondernemingen. De els geeft zoveel onmetelijke energie dat je tegen iedere situatie opgewassen bent. Sta je voor een moeilijke beslissing of zit je emotioneel vast, volg dan het motto van de els; zoek niet naar geluk, want gelukkig ben je al. Ieder moment van je leven is er een van liefde, vrijheid en licht.

Eigenschappen
bescheidenheid, argeloosheid, naïef, deugdzaam, schuchter, vriendelijk, onopvallend, dierlijk, fragiel, flexibel, jeugdig, liefdevol.


Groei
De els is familie van de berk en bloeit in maart. Het is de enige boom die een op dennenappeltjes lijkende vrucht voortbrengt. Zijn sap is bloedrood.

De els kan goed tegen natte voeten, je ziet hem dan ook vaak aan de waterkant staan. De wortels van de els zijn wijdvertakt en maken de waterkant sterker. Het kwetsbare hout wordt, wanneer het voortdurend onder water staat, zwart van kleur, veel harder van structuur, bijna onverwoestbaar en vergelijkbaar met eikenhout.

In de bossen van nu is de els hulphout, hij vangt regen en wind op voor andere bomen. Bovendien wordt de els bodemverplegende boomsoort genoemd, omdat zijn stikstofrijke bladeren de humusgrond in de herfst verrijkt. Bovendien beschermt de els andere bomen totdat ze op hun eigen poten kunnen staan.

Gebruik
Beeldhouwers, scheepsmaker en houtdraaiers werken graag met het elzenhout omdat het niet splintert. Ook wordt het gebruikt voor het maken van klompen, muziekinstrumenten en meubelen. Vroeger werden er uit het gemakkelijk te bewerken elzenhout (offer)messen gemaakt.

De jonge elzenblaadjes kleven een beetje. Boerinnen strooiden ze vroeger op de keukenvloer, zodat de vlooien in de elzenlijm bleven plakken. Om luizen uit het kippenhok te houden, hingen ze er soms elzentakken op.
De bloemen en de schors van de zwarte els bevatten tannine. Deze substantie wordt gebruikt om dierenhuiden mee te behandelen en er leer van te maken. De bladeren van deze els bevatten een substantie waardoor stof steviger wordt.

Genezing
De els is rustgevend, ondersteunend en werkt tegen reuma.
Elzensap geneest pijnlijke kelen.
Een afkooksel van elzenbladeren helpt tegen brandwonden en ontstekingen.
De verse bladeren, slechts op de naakte voetzool gelegd, verfrissen de afgematte reiziger op ongekende wijze.


Geen opmerkingen: