berk - NO



Karakter
De berk is levendig, aantrekkelijk, creatief en elegant. Hij is te allen tijde bescheiden en menslievend, verlangt niet veel en is snel tevreden. Dankzij zijn sympathie en vriendelijkheid is de berk dan ook een graag geziene gast. Berken laten zich leiden door hun gevoelens. Ze houden niet van veel ophef; gewoon is al gek genoeg. De berk houdt van schoonheid en de natuur en verafschuwt alles wat plat of vulgair is. Hij houdt van het leven in de natuur en kan zich makkelijk aanpassen.

Door zijn vorm komt hij vaak kwetsbaar over. Niets is echter minder waar. De berk is een hele sterke, stoere boom en zijn karakter is net zo veelzijdig als zijn familie groot is. Doordat hij meestal alleen of enigszins verwijderd van andere bomen groeit, is hij uitstekend in staat om zijn omgeving van een afstand objectief te bekijken. Hij leert je niet alleen vanuit je eigen perspectief naar je ervaringen en je relatie te kijken, maar ook door de ogen van de anderen.

Problemen worden meestal diplomatiek en geraffineerd aangepakt. Helpt deze aanpak niet, dan verandert de berk plotsklaps en wordt hij autoritair en arrogant. Heeft hij eenmaal een keuze gemaakt, dan blijft hij daarbij. Nooit zal een berk spijt krijgen van een gemaakte keuze.
De berk is een echt familiedier. Hij voelt zich op zijn best in zijn eigen vertrouwde wereldje. Rust en geluk wakkeren de creatieve talenten van de berk aan. Deze creativiteit en fantasie alsmede zijn voorstellingsvermogen openen vele deuren.

In de liefde komt de berk wat gekoeld over. Zijn gevoelens zijn te duurzaam en trouw voor al te veel passie. Het is de boom van inzicht, vriendschap, bewustzijn, harmonie, vertrouwen, onvoorwaardelijke liefde en van het huwelijk. Geen middel blijft ongebruikt om zijn partner gelukkig te maken. Hij is de ultieme (levens)partner die je altijd met de juiste raad en daad zal bijstaan.

Voor vrienden is hij een echte rots in de branding. De berk is een eerlijke boom die je nooit iets op de mouw zal spelden en bij wie je altijd je hart kunt uitstorten. Het is een trotse boom die weer en wind met gemak trotseert. Hij is de rots in de branding, het licht in de duisternis. Zijn witte, haast zilverkleurige schors en zijn subtiele, fijne bladgroei versterken zijn spirituele kwaliteiten. Hij brengt je in balans en leert je jezelf en anderen te accepteren zoals ze zijn. Hij is door de wol geverfd en neemt, door zijn veelzijdige ervaring, beperkende angsten weg die eventuele essentiële beslissingen in de weg staan. Het is een van de beste vrienden dit je kunt hebben.

Eigenschappen
Trouw, duurzaam, zuiver, rust, tevreden, intelligent, creatief. inspirerend, reinigend, sober, wijs, vrolijk, vitaal.

Mythes
De wetenschappelijke naam Betula heeft te maken met het Keltische woord 'Betu' wat slaan betekent en betrekking heeft op het slaan met berkentakken op het lichaam om de bloedsomloop te stimuleren en het lichaam te zuiveren.
Oude boeren herinneren zich nog wel dat de koeien na de winter, wanneer ze uit de stal in de weide werden gedreven, met berkentakken werden geslagen om daardoor de vruchtbaarheid te bevorderen.

De berk had in de middeleeuwen de reputatie dat hij bescherming bood tegen heksen en boze geesten. In sommige streken was het de gewoonte de geesten van het oude jaar met berkentakjes te verdrijven en babywiegjes die van berkentwijgen gemaakt waren wendden het kwaad af.

Volksoverleveringen vertellen dat heksen op bezems van berkentaken vlogen.
De klassieke druïden kenden een opleidingstraject met een indeling in drie groepen. Degenen die druïde wilden worden, werden eerst barden, dan ovaten en uiteindelijk druïden. De berk is het symbool voor de eerste stap in de richting van het Keltisch priesterschap. Om zich voor te bereiden op iets nieuws, moesten de barden zich eerst geestelijk zuiveren van het oude. De berk, het symbool van het nieuwe begin, hielp hen daarbij. Als de barden in het donkere bos verdwaalden, toonde de blinkende berkenstam hen de weg. Het was dus echt de geschikte boom om het eerste niveau van het dru‹dendom te symboliseren.

Kelten schreven niets op papier maar leerden hun kinderen het alfabet aan de hand van bomenblaadjes. De berk stond in de tijd van de druïden als eerste boom vermeld op het Keltisch Ogham-alfabet en symboliseert de letter B.
De Germanen noemden deze boom de boom der wijsheid, omdat de twijgen, het sap en de bladeren magische eigenschappen zouden bezitten. De berk werd gezien als de heilige boom van Wodans echtgenote Friga, maar werd ook vereerd als de boom van de godin van het onderwijs, de geneeskunst en het smidswerk.

Groei
Ook al ziet hij er teer uit, de berk is een stoere boom. Hij kan goed tegen de kou en groeit prima op alle soorten grond. Er zijn maar weinig bomen die tegen zand en constante wind kunnen, de berk is er een van. In Noord-Europa was na de ijstijd de berk daarom een van de eerste plantensoorten die op de ijskoude vlakten, de toendra's, gingen groeien. De berk bloeit in maart en april, in de zomer vallen de zaadjes. Deze zaadjes zijn ultralicht; er gaan er drie miljoen van in een kilo.

Gebruik
Vroeger werd berkenschors gebruikt om op te schrijven. De bast van de berk werd gebruikt om klompen en visnetten rood mee te kleuren. De boom werd ook veel verwerkt tot berkenolie of berkenteer. Deze stoffen bevatten onder andere de stof betuline, die met name leer goed waterafstotend kan maken. Verder kon looizuur uit berkenbast worden bereid en werden uit de bast touw, vlechtwerk (matten, manden), schoenen, schoenzolen, koffers en dozen gemaakt. Uit de bladeren werd bovendien gele verf gemaakt en de twijgen werden gebruikt voor bezems.

Nu worden met het hout van de berk verschillende artikelen gemaakt van multiplex, tot papier, cellulose en fineer. Berkentakken worden gebruikt voor de open haard. Ze branden goed, ook al is het hout niet poederdroog. En met het teer dat wordt verkregen door het hout te verbranden, worden de hoeven van paarden behandeld. De zoetstof xilitol, die je vaak in kauwgom aantreft, wordt uit de berk verkregen.

Genezing
Kelten die niet zo lekker in hun vel zaten, gingen 's morgens en 's avonds onder een berkenboom zitten, want dat bracht volgens hen licht en vrolijkheid in hun ziel. De berk ontspande en kalmeerde de zenuwen.

Berkensap en berkenthee zijn goed voor de nieren en vochtafdrijvend. Het werkt ook ontstekingsremmend, urinedrijvend, koortswerend en opwekkend. Thee van berkenknoppen is bloedreinigend en helpt bij roos.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo
Op de blog last ik dat je met de berk klompen en netten rood kunt verven Endstra je. Gele en groene kleurstof
Kunt krijgen van de bladeren ik ben een berken houten meubel aan het ontwerpen en het lijkt mij leuk om het met berlken kleurstof te kleuren misschienweten jullie hier meer van misschien kunnen jullie iets van je laten horen
Vriendelijke groet Jan Kuperus 0651379117