Het Boomkompas

Bomen kunnen, net als mensen, aangeduid worden met een of meer karaktereigenschappen. Bomen verschillen niet alleen in vorm, vrucht of grootte, maar reageren ook verschillend op omstandigheden zoals grond, water en wind. Maar er is meer. Zo kende de mens in de loop van de tijd verschillende eigenschappen en krachten aan bomen toe. In Schijndel stond bijvoorbeeld een heilige eik die zieken zou genezen. De kunstenares Mariëlle Lapidaire (1964) heeft zich laten inspireren door het gegeven dat bomen verschillen van aard. Zo is het Boomkompas ontstaan. 8 bomen, met hun karakter, zijn bij het Boomkompas gekoppeld aan de aard van een windrichting en jaargetijde.























Als eikpunt staat in het midden van het Boomkompas de eik. Schijndel dankt zijn naam aan de eik. Skin-del (de schors van de eik) werd gebruikt om leer te looien. Rondom de eik zijn, op de bank, de karaktereigenschappen beschreven van de boom waar de bank op uitkijkt. Door de bomen op zich te laten inwerken kan men zichzelf, of een ander, mogelijk herkennen in een bepaalde boom. De bomen worden zo minder anoniem, ook langs het ommetje Smaldonk, en geven richting aan het landschap.

Het Boomkompas is onderdeel van het Landkunstproject ‘Landen in het Groene Woud’; een kunstroute, aan de randen van het 7500 ha grote Nationale Landschapspark het Groene Woud, met het landschap als uitgangspunt. Hier in Schijndel hebben de Noord Brabantse Kunst Stichting en Staatsbosbeheer samen gewerkt.

Voor meer informatie over de bomen klik hiernaast op de links bij bomen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Lieve Marielle,

Hartstikke mooi! Als ik de volgende keer in Nederland ben, kan ik ze misschien zien.

Hedy